בכל מערכת בחירות מקבלות המפלגות המתמודדות זמן שידור כדי לפנות לאזרחי המדינה דרך כלי התקשורת ולפרסם את דעותיהן. מדוע המפלגות מתעקשות לפנות ישירות לציבור? מה מותר ומה אסור לאמצעי התקשורת לעשות במהלך מערכת הבחירות? כיצד עוקפות המפלגות את החוקים האלה?
מאת יוסי סעידוב
בט"ז שבט, עשרה בפברואר יתקיימו הבחירות הכלליות. כל המפלגות המתמודדות בבחירות מעוניינות להציג את משנתן בפני כמה שיותר אנשים ולשכנע אותם להצביע בשבילן. כך לדוגמה שמענו את שמותיהם של יו"ר מפלגת הליכוד בנימין נתניהו או של יו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, שכבר כיהנו בעבר בתפקיד ראש הממשלה ומתמודדים שוב במערכת הבחירות הנוכחית. יו"ר מפלגת קדימה, ציפי לבני, מתמודדת גם היא בפעם הראשונה על תפקיד ראש הממשלה. יש גם הרבה מפלגות קטנות המעוניינות להיבחר לכנסת. כל המפלגות יכולות לפרסם את דעותיהן והבטחותיהן באמצעי התקשורת. פרסום זה נקרא תעמולה. המילה תעמולה הגיעה לעברית מן הערבית. פירוש המילה הערבית עמיל הוא סוכן או אדם שפועל למען משהו. שבועיים לפני הבחירות רשאיות כל המפלגות לפרסם את עצמן בטלוויזיה (שבע דקות בכל פעם) או ברדיו (חמש-עשרה דקות בכל פעם). כך יכולות המפלגות להסביר לאזרחים מדוע כדאי לבחור בהן דווקא. בעזרת התעמולה המפלגות פונות ישירות לציבור ומציגות את עמדתן בלא גורם מתווך כמו עיתונאים ושדרנים. חוק תעמולת הבחירות |
החוק מגביל פרסומים על המועמדים בבחירות, לדוגמה: אסור לכלי התקשורת לראיין מועמדים כחודש לפני הבחירות. מדוע?
החשש הוא שכלי התקשורת ינקטו עמדה, יעדיפו מועמד אחד על פני האחר, וכך ייתנו ביטוי לאחת המפלגות שמתמודדת בבחירות ולא ייתנו חשיפה לשאר המועמדים.
את התעמולה המשודרת אפשר לחלק לשלושה סוגים:
דוגמה לתעמולה שלילית: כידוע, מצב הביטחון בישראל אינו טוב. בדרום הארץ יש לחימה ותושבים רבים סובלים מירי קסאמים. לכן, המפלגות שרוצות להיבחר מנסות להבליט את הרקע והניסיון הצבאי של המועמדים שלהן ולהראות עד כמה המועמדים האחרים הם חסרי ניסיון. לדוגמה, אהוד ברק ממפלגת העבודה חוזר ומזכיר שהוא כיהן בתפקיד הרמטכ"ל, גם בנימין נתניהו מהליכוד מבליט את עברו הצבאי ושניהם מזכירים שוב ושוב שהמועמדת מטעם מפלגת קדימה, ציפי לבני, חסרת ניסיון צבאי.
תעמולת הבחירות נעשית לא רק ברדיו ובטלוויזיה, אלא נמצאת כמעט בכל מקום וכמעט כל הזמן. כל מידע שאנו חשופים אליו ומקבלים אותו הוא סוג של תעמולה. הפצת מדבקות ושלטים בצמתים, חלוקת חומרי הסברה בתיבות הדואר וכמובן – סיורים של המתמודדים במרכזי הערים, הם כולם תעמולת בחירות.