הטלפונים הסלולריים הם הוא נושא מאוד בעייתי ומאוד חשוב משתי סיבות: הסיבה הראשונה היא שזהו תחום שמתפתח בצורה מהירה והרבה אנשים בעולם לוקחים בו חלק, אפילו במדינות שנחשבות עניות. בישראל יש המון אנשים שמשתמשים בטלפון הסלולרי. הסיבה השנייה היא שמדובר בתחום חדש יחסית, ועדיין לא ברורה ההשפעה של הטלפונים הניידים והאנטנות הסלולריות על הבריאות שלנו. החשודה העיקרית היא הקרינה שמפיצים המכשירים.
מהי קרינה? אפשר להרגיש אותה? למה לא רואים או שומעים אותה?
קרינה היא סוג של העברת אנרגיה. ממש כמו שגל בים מעביר מים ממקום אחד למקום אחר, קרינה אלקטרומגנטית, שהיא הקרינה של הטלפונים הסלולריים, מעבירה מידע ממקום למקום.
אנו מכירים סוגים רבים של גלים אלקטרומגנטיים: אור, מיקרוגל, משדרי הרדיו והטלוויזיה, אנטנות סלולריות, רשת החשמל ועוד.
הסוגים השונים נבדלים זה מזה באורך הגל שלהם. ככל שאורך הגל גדול יותר, הגל נחשב כמסוכן פחות. ברדיו, למשל, אורך הגל נע בין עשרות סנטימטרים לקילומטרים, ואינו נחשב מסוכן כלל. לעומת זאת גלים קצרים מאוד, כמו קרני רנטגן נחשבים מסוכנים לגוף ויכולים לגרום לנזקים.
הקרינה הנפלטת מטלפונים ניידים היא בתחום קרינת המיקרוגל. תחום זה נחשב כפחות מסוכן וההשפעה הוודאית היחידה של קרינה זו היא חימום.
נכון להיום, המחקרים בדבר השפעת הקרינה הנפלטת מטלפונים ניידים על בריאות האדם אינם מוחלטים. רוב המחקרים לא מצאו השפעה על בריאות האדם. עם זאת, יש מחקרים הרואים קשר בין שימוש ממושך בטלפונים ניידים לבין עליה בשיעור הסרטן.
מכיוון שהטלפונים הסלולריים נמצאים בשימוש מספר עשורים מועט, עדיין לא ברורה ההשפעה ארוכת הטווח שלהם. כלומר, ייתכן כי חשיפה קצרה אליהן לא תגרום כמעט שום נזק.
לעומת זאת, חשיפה ארוכה, למשך עשרות שנים, עשויה לגרום לנזקים. לא מספיק מובן? נסו לדמיין אדם שאוכל המבורגר מדי פעם, נגיד פעם בשבוע, ובכל זאת נשאר רזה ושומר על גוף בריא. ואולם, אם הוא היה אוכל ארוחת המבורגרים שלוש פעמים ביום – בוקר, צהריים וערב – תוך זמן מה היתה בריאותו מתחילה להתערער באופן קשה.
כאמור, עדיין לא ברור אם הקרינה שפולטים המכשירים הסלולריים גורמת נזק מהסוג הזה, אבל גם עדיין לא ברור לחלוטין שהיא אינה גורמת נזק כלל. עד שמדענים יצליחו לפצח את התעלומה הזו, כדאי ללמוד את המעט שכן יודעים על התופעה, ולהיזהר כמה שאפשר.